Luxe paardenpension
i.v.m. grote interesse op dit moment geen aanvragen mogelijk

Paardenbak sproeien met grondwater #2

Na een korte inleiding van Paardenbak sproeien met grondwater deel 1 hierbij een uitgebreide beschrijving over de keuze, bouw en ervaring met het grondwater sproeisysteem.

Om er voor te zorgen dat de rijbak goed begaanbaar blijft moet deze vochtig zijn. Hierdoor wordt het zand steviger en neemt de kans op spier en peesblessures af.
In het begin van de onderneming waren er nog natte zomers en nog nattere winters. Dat is tegenwoordig wel anders. De zomers worden, als we naar de afgelopen jaren kijken, steeds droger.
Als er wekelijks twee goede regenbuien vallen, zal de toplaag van de rijbak in ieder geval goed vochtig blijven. Na een week droogte zien we al vaak dat de rijbak er droog begint uit te zien, zeker als de zon er op staat, in combinatie met wat wind wat het vocht doet vervliegen.

Voorheen sproeide we de rijbak met kraanwater. Door middel van een aantal tuinslangen en rotatiesproeiers kwamen we een heel eind.
Deze sproeiers moesten elke avond na zonsondergang aangezet worden om het water de tijd te geven om in het zand te zakken. Als we in de zomer, midden op de dag sproeide, was het water al voor 50% verdampt voordat het de bodem in kon trekken.
Elke dag ca. 2 uur de waterkraan open kost natuurlijk een hoop geld. Daarbij was het ook behoorlijk arbeidsintensief om alles bij te houden.
Als er één dag niet of minder gesproeid werd, was dat direct zichtbaar.

Via via kwamen wij uit bij een bedrijf die voor een redelijke prijs een bron kon slaan op ons erf. Het was nog steeds een aardige investering (zo’n 1800 euro) maar na wat research kwamen we toch tot de conclusie dat deze investering het resultaat aanzienlijk zou verbeteren. Daarbij scheelt het een hoop arbeid en ergernissen.

In Augustus 2018 hebben we een afspraak gemaakt om de bron te laten boren. Eerst is het van belang om de juiste positie te kiezen waar de bron en pomp moeten komen te staan. Rekening gehouden met (oude) funderingen en paden, wortels van bomen en andere dingen in de grond, hebben we een goede plek uitgezocht. De bron aanleggen is nog een heel karwei. Er zijn natuurlijk diverse technieken, maar het bedrijf dat bij ons het werk uitvoerde, werkte met een stellage boven de bron. Via die stellage werd er door middel van een gewicht druk uitgeoefend op de boor. Deze werd met de hand heen en weer bewogen om zo ca. 25 meter diep de grond in te komen.
De boor is hol, dus uiteindelijk kon er in de boor een pvc leiding geplaatst worden, met daarin een grote pomp, waardoor het water naar boven gevoerd wordt.

Al met al was dit een klus van ca. 14 uur. De bron die staat netjes en er komt schoon water uit!

Nu zijn we nog niet klaar… in eerste instantie hadden wij rotatiesproeiers neergezet. Prima natuurlijk, maar het was nog steeds niet compleet handig, aangezien de sproeiers niet konden blijven staan. Daarom hebben we later aan de randen van de rijbak, 4 professionele pop-up sproeiers neergezet. Deze sproeiers hebben we niet ingegraven, maar door middel van klemmen aan de bovenste rand vastgemaakt van de rijbak. Hierdoor wordt een nog groter oppervlakte bereikt.

Rotatiesproeier.
Een van de professionele sproeiers in werking.

Door middel van bovengrondse slangen worden de sproeiers met elkaar verbonden. We hebben ook tussenkranen gemaakt, zodat de sproeiers onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. Ik heb nu het plan om tyleenslang in te gaan graven, maar zal eerst nog wat andere projecten moeten afronden voordat ik daaraan toe kom. Tot nu toe werkt het perfect!

Vanaf de pomp een splitsing tussen twee slangen.
De Toro T7 sproeier in slow-motion.

Aanrader ja/nee?
Ik zou zeker een grondwaterpomp aan iedereen aanraden, die een rijbak hebben waar veel gebruik van wordt gemaakt. Bij ons lopen de paarden ook in de rijbak zonder toezicht, dus het is wel prettig om te weten dat ze een stevige ondergrond hebben.

Rendabel ja/nee?
Ik wil een berekening hier neerzetten, dat een kuub water ca. 30 cent kost, en dat je dan 6000 liter water kunt verbruiken voordat je de pomp er uit hebt… maar iedereen begrijpt hopelijk dat dit meer een investering is in efficiëntie. Zoals hierboven ook vermeldt, scheelt dit een hoop werk en ergernis. Nu is het een kwestie van een schakelaar omzetten van de pomp, en deze een kwartiertje te laten sproeien. Je zou zelfs een tijdschakelaar of WIFI-switch op de pomp kunnen zetten, dan is het helemaal geautomatiseerd.

Met een uurtje sproeien staat de rijbak vol water. Even een uurtje laten zakken en de rijbak is weer een aantal dagen goed. Afhankelijk van de temperatuur een zonuren.

Geef een reactie

Over ons

Over ons

Over ons

Onze visie

onze visie op paardenhouden

onze visie op paardenhouden